Etikkasäilöntä

etikkaEtikkasäilönnässä tuotteiden säilyminen perustuu etikan happamuuteen sekä sokeriin.

Vaihtelua ja lisäaromia saadaan erilaisista mausteista, kuten pippurit, neilikka, inkivääri, kaneli, tilli, laakerinlehti, piparjuuri ja viinimarjanlehdet.

Etikkasäilykkeitä tehdessä tulee käyttää teräs- tai emalikattilaa.

Koska etikka syövyttää metallikansia, peitä tölkki ensin muovikelmulla tai käytä muovitettuja kansia.

¨

 

 

 

Etikkapunajuuret

  • 2 kg punajuuria
  • 1 ½ l vettä
  • suolaa
  • Mausteliemi:
  • 6 dl vettä
  • 4 dl väkiviinaetikkaa
  • 3 dl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • 10 valkopippuria
  • 15 neilikkaa
  • 1 kanelitanko
  • piparjuurilastuja

Keitä pestyt punajuuret miedosti suolatussa vedessä kypsiksi. (Jotta punajuuren hieno väri ei liukenisi keitinveteen, kanta, juuri ja kuori poistetaan vasta keittämisen jälkeen.)

Kuori punajuuret ja lado puhtaisiin tölkkeihin kokonaisina tai viipaleina.

Keitä vettä, sokeria ja mausteita noin 5 minuuttia. Lisää etikka ja kiehauta vielä.

Kaada kuuma liemi siivilän läpi punajuurien päälle.

Anna jäähtyä ja vie kylmään.

Viipalekurkut

  • 1 kg avomaan kurkkuja
  • piparjuurilastuja
  • mustaherukanlehtiä
  • tillin kukintoja
  • Mausteliemi:
  • 6 dl vettä
  • 2,5 dl väkiviinaetikkaa
  • 1 ½ dl sokeria
  • 2 rkl suolaa
  • 1 tl kokonaisia valkopippureita
  • 1 tl sinapinsiemeniä
  • ½ - 1 tl kokonaisia neilikoita

Pese kurkut ja viipaloi ne.

Lado kurkkuviipaleet, piparjuurilastut, mustaherukanlehdet ja tillin kukinnot kerroksittain puhtaisiin tölkkeihin.

Kiehauta mausteliemi ja kaada liemi kurkkujen päälle.

Anna jäähtyä ja vie kylmään.

Saa maustua vähintään viikon jääkaapissa.

Hunajaiset sipulit

  • 1 kg pieniä sipuleita
  • vettä
  • nippu tuoretta oreganoa
  • Liemi:
  • 2 dl väkiviinaetikkaa
  • 5 dl vettä
  • 1 dl hunajaa
  • 1 tl kokonaisia valkopippureita

Kasta sipulit kuumaan veteen ja kuori ne, leikkaa suuret sipulit lohkoiksi.

Kuumenna liemi kiehuvaksi ja lisää sipulit. Keitä, kunnes ne ovat läpikuultavia.

Lado sipulit vuorotellen oreganon oksien kanssa lasitölkkeihin.

Kaada liemi päälle ja sulje tölkit.

Anna jäähtyä ja säilytä kylmässä.

http://keittokirja.kasvikset.fi/Suomeksi/Keittokirja/Sailonta/etikkasailonta
23.08.2014