Uusien perunoiden keittäminen

62 tykkää tästä reseptistä

varhaisperunat1

1 kg varhaisperunoita
vettä
karkeaa merisuolaa
tuoreita tillinvarsia
Lisäksi:
tuoretta, hienonnettua tilliä

  • Pese vastanostetut varhaisperunat juoksevassa vedessä juuresharjalla harjaten puhtaiksi ja kuorettomiksi. Nykyään on saatavana karheapintaisia käsineitä, joiden avulla kuoret irtoavat vesipesussa helposti. Paljain käsin hangatenkin tai pöytäveitsen avulla hennot kuoret kyllä poistuvat. Puhtaus kuuluu uusiin perunoihin - niiden tulee hohtaa kesäpöydän kruununa. Siirrä perunat odottamaan kylmään, raikkaaseen veteen.
  • Kuumenna keitinvesi kiehuvaksi. Mausta karkealla suolalla niin, että litralle vettä tulee 1 tl suolaa.
  • Lisää perunat kokojärjestyksessä, isot ensin, hetken kuluttua keskikokoiset ja lopuksi pienimmät mukulat. Tarkista, että vettä on vain juuri ja juuri peitoksi asti. Kaada ylimääräinen vesi tarvittaessa pois.
  • Anna perunoiden kiehua kevyesti poreillen. Keittoaika vaihtelee koon mukaan: 8 - 12 minuuttia voi riittää, mutta joskus menee 15 - 20 minuuttiakin. Kokeile kypsyyttä välillä cocktailtikulla ja terävän veitsen kärjellä. Vältä ylikypsentämistä, koska varhaisperunat jälkikypsyvät jonkin verran.
  • Valuta keitinvesi tarkkaan pois kattilasta. Poista tillinvarretkin. Käytä kattilaa hetken aikaa kuumalla levyllä, jotta enin kosteus haihtuu. Ravista kevyesti.
  • Aseta perunoiden päälle muutama arkki talouspaperia tai puhdas astiapyyhe imemään kosteutta ja sulje kattila kannella. Kun perunat ovat täysin kuivahtaneet, lisää niille tuoretta, hienonnettua tilliä.
  • Nosta perunat höyryävän kuumina pöytään. Mausta kannattaa keskittyä nauttimaan.

Vinkki: Jos perunoita jää tähteeksi, muista, että kylmät varhaisperunat maistuvat ruisleivän päällä, salaatissa tai grillattuina.

Lisäkkeet: Silli liittoutuu uusiin perunoihin ja tilliin loistavasti, mutta kokeile myös graavattua siikaa, lahnaa tai lohta, erilaisia marinoituja silakoita ja lämminsavustettuja kaloja.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Kerro kaverille reseptistä

Lähettäjä: *
Kaverisi sähköpostiosoite: *
Vapaa sana:

* pakollinen tieto


http://keittokirja.kasvikset.fi/Suomeksi/Keittokirja/Reseptit_A-O/U/uusien_perunoiden_keittaminen
27.11.2014